MANDALA W GRUPIE II
Marta Skiba
W dniu dzisiejszym przedszkolaki z grupy II zainspirowane oglądaniem kolorowych mandali wykonywały mandalę z produktów spożywczych takich jak: mak, sezam, kolorowa posypka do ciast, wiórki kokosowe, kasza jaglana, nasiona dyni oraz kuleczki dekoracyjne spożywcze.....
W dniu dzisiejszym przedszkolaki z grupy II zainspirowane oglądaniem kolorowych mandali wykonywały mandalę z produktów spożywczych takich jak: mak, sezam, kolorowa posypka do ciast, wiórki kokosowe, kasza jaglana, nasiona dyni oraz kuleczki dekoracyjne spożywcze. Najpierw musiały wykleić talerzyk masą solną następnie samodzielnie wymyślały wzory na mandali korzystając z kolorowych produktów. Zabawa taką masą to wspaniałe ćwiczenie motoryki małej. Można ją ugniatać, wałkować . Mandala to wyjątkowa forma autoterapii, wyrażania siebie i aktualnych uczuć. Tworzenie mandali było spontaniczne, bez nacisków z zewnątrz. Dobór kolorów i układanie wzorów było swobodną twórczością.