PROJEKT EDUKACYJNY - WITAMINKI - CUKINIA CELESTYNA
Marta Pieja
16.10.2024r. dzieci grupy IV zrealizowały kolejne warzywne wyzwanie z projektu edukacyjnego Witaminki. W tym dniu główną bohaterką była cukinia Celestyna….
Dzieci mogły bliżej poznać to warzywo z rodziny dyniowatych poprzez wąchanie, dotykanie oraz smakowanie, gdyż w ten dzień na talerzach zagościła surówka oraz zupa z cukinii.
Jedzenie surowej cukinii ma wiele zalet:
- surowa cukinia zachowuje swoje witaminy i minerały, takie jak witamina C, witamina A, potas i magnez, które mogą być częściowo utracone podczas gotowania,
-cukinia jest niskokaloryczna, co czyni ją doskonałym wyborem dla osób dbających o linię,
-surowa cukinia jest bogata w błonnik, który wspomaga trawienie, zapobiega zaparciom i wspiera zdrowie jelit,
-ze względu na wysoką zawartość wody, surowa cukinia pomaga w utrzymaniu odpowiedniego poziomu nawodnienia organizmu.
Przedszkolaki uczestniczyły w zabawie tanecznej osnutej na treści piosenki „Cukinia Celestyna oraz wykonały pracę plastyczną techniką wydzieranki „ Cukinia Celestyna”.