EUROPEJSKI DZIEŃ ZDROWEGO ŚNIADANIA
Ewelina Dobosz
Dzień 8 listopada obchodzony jest w Europie jako Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania. .......
8 listopada obchodzony jest w Europie jako Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania. W tym dniu zorganizowano w przedszkolu we wszystkich grupach Dzień Zdrowego Śniadania, które zawierało produkty z piramidy zdrowego żywienia takie jak: warzywa, produkty zbożowe, nabiał:, sery, oraz kakao. W czasie pogadanki zapoznano dzieci z zasadami zdrowego odżywiania się oraz uświadamiano przedszkolakom, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Dzięki niemu dzieci mają energię i siłę do zabawy, lepiej koncentrują się podczas zajęć. To najlepszy start w nowy dzień. Zwrócono również uwagę na aktywność fizyczną każdego dnia tak ważną dla zdrowia każdego człowieka. Przedszkolaki w czasie śniadania komponowały na talerzu swoje ulubione produkty, które spożyły w czasie posiłku. Wspólne i zdrowe śniadanie smakowało dzieciom wyśmienicie, dało energię na cały dzień oraz dużo radości. Po śniadaniu przedszkolaki wykonały pracę plastyczną pt. „Zdrowy talerz” na którym znalazła się sałata, jajko, pomidor i ogórek.