PROJEKT EDUKACYJNY PROMUJĄCY ZDROWE NAWYKI ŻYWIENIOWE- WITAMINKI - MARCHEWKA MAJA
Marta Pieja
4 kwietnia przypada Dzień Marchewki. To doskonała okazja by zrealizować kolejne zadanie projektu edukacyjnego „ Witaminki”, którego główną bohaterką jest marchewka Maja. Dzieci grupy II w tym dniu poznały smakowe i odżywcze jej walory....
Spożywanie marchewki wpływa na organizm, wspierając jego funkcjonowanie. Kryje w sobie prawdziwą moc – marchew to sprzymierzeniec naszego wzroku, układu krążenia i układu odpornościowego. Wysoka zawartość prowitaminy A oraz innych składników odżywczych to najważniejsze powody, dla których warto ją wprowadzić do codziennej diety. To doskonała przekąska między posiłkami, może być spożywana na surowo i w postaci przetworzonej.
Pierwsze zadanie w realizacji projektu edukacyjnego „ Witaminki” związanego z marchewką polegało na określaniu cech marchewki – marchewka jest warzywem, którego jadalny jest korzeń, ma lekki zapach i słodki smak, który dzieci mogły poczuć zjadając plasterek marchewki w czapce zajączka. Następnie dzieci wypowiadały się na temat różnych potraw z marchewki, którą można gotować , smażyć, dusić, zapiekać a także spożywać na surowo. W tej ostatniej postaci jest najzdrowsza i najbogatsza w składniki odżywcze. Zawarte w niej substancje odpowiadają m. in. za dobry wzrok. My przygotowaliśmy sok z przyniesionych przez dzieci marchewek, który większość dzieci -18 na 22 obecnych w tym dniu- wypiła ze smakiem . Wcześniej marchewki zostały umyte, następnie obrane i włożone do wyciskarki, która wydobyła smakowity sok.
Dzieci zapoznały się również z piosenką " Marchewka Maja” i tańczyły do niej. Poznały znaczenie słowa „endorfiny” dla których też warto jeść marchewkę.
„Kto z marchewką Mają
robi śmieszne miny,
wie, że śmiech to zdrowie.
Śmiech to endorfiny!...”
Wykonały także pracę plastyczną „ Marchewka Maja”.
MARCHEWKA MAJA- zadanie zaliczone