ZAKOŃCZENIE PROJEKTU EDUKACYJNEGO WITAMINKI Z RZODKIEWKĄ RENIĄ I POMIDOREM PAFNUCYM
Marta Pieja
Rzodkiewka Renia i pomidor Pafnucy to bohaterowie ostatniego wyzwania warzywnego projektu edukacyjnego promującego zdrowe nawyki żywieniowe „ Witaminki” 2023/2024......
18 czerwca dzieci grupy II z radością podjęły pomidorowe i rzodkiewkowe wyzwania. W trakcie zajęć dzieci poznały najczęściej kupowane pomidory: malinowe , koktajlowe, pomidory na gałązce oraz ich główny walor zdrowotny: zawartość potasu, który wspomaga pracę serca.
Dowiedziały się także o budowie rzodkiewki: kiełek, korzeń, liście . Wszystkie te części są jadalne i wykorzystywane do różnych potraw. Dlaczego należy je jeść? Są świetnym naturalnym lekarstwem na choroby układu pokarmowego, gdyż pobudzają łaknienie i poprawiają trawienie. Wspomagają także funkcjonowanie wątroby i wytwarzanie żółci. Są zalecane przy niestrawności i braku apetytu. Rzodkiewka hamuje rozwój bakterii oraz grzybów, dlatego dobrze jest spożywać ją podczas choroby.
Dzieci tańczyły przy piosence ”Gimnastyka z warzywami” oraz wykonały „ rzodkiewkowe myszki”.
Nie zabrakło także degustacji pomidorków i rzodkiewek.
Mamy nadzieję , że nasze działania podczas realizacji projektu zostaną zapamiętane i przyczynią się do spożywania przez dzieci zdrowych posiłków, w których będą królowały warzywa.