JABŁKA WYCISKANE, PIECZONE, SUROWE... ZAWSZE ZDROWE

ponad 3 lat temu

Urszula Kmieć

 

Przetwory i dania z jabłek ? kompoty, soki, dżemy z jabłek, ciasta, jabłka  suszone - murator.pl

 

W dniach 16 – 18 XI dzieci z gr IV miały możliwość smakowania samodzielnie zebranych przez siebie jabłek, z niedawnej wycieczki do sadu....


 

 

W dniach 16 – 18 XI dzieci z gr IV miały możliwość smakowania samodzielnie zebranych przez siebie jabłek, z niedawnej wycieczki do sadu. Oczywiście, surowe jabłka dzieci zjadały na bieżąco, jednak dużo większą atrakcją był dla nich wyciskany z wyciskarki sok jabłkowy i smakowanie go…jeszcze z pianką ;) Dzieci uwielbiają takie soki… Na drugi dzień, Pan Michał rozpalił w ogrodzie przedszkolnym ognisko, i na trójnogu piekliśmy nasze jabłka…najlepsze były te mniejsze Jabłuszka…zapachniało szarlotką… Pyszota! Wisienką na torcie naszego wspólnego smakowania tych owoców była niebiańsko smakowita szarlotka, upieczona przez nasze utalentowane Panie Kucharki – P. Irenkę i P. Anetkę. Już nie raz piekły nam wspaniałe ciasta, jednak To czwartkowe…było wprost niesamowite, odłędnie pyyyszne!!! Dziękujemy!!!

 

Oczywiście przy okazji warto wspomnieć, że takie niepozorne jabłka to świetne źródło witaminy C, która poprawia odporność organizmu i zapobiega szkodliwemu działaniu wolnych rodników i substancji chorobotwórczych. Warto wiedzieć, że ponad połowa tej witaminy znajduje się tuż pod skórką, dlatego zaleca się jedzenie jabłek wraz z nią. W owocach jabłoni znajdziemy także witaminę E, K, witaminy z grupy B i beta-karoten, czyli prowitaminę A. Ponadto zawierają magnez, potas, fosfor, wapń, sód i żelazo. Są również zbawienne dla naszego układu pokarmowego. Choć zawiera sporo witamin i minerałów, jabłko uznaje się za baaaardzo zdrowy owoc. Miano to zawdzięcza obecności pektyn, czyli rozpuszczalnego w wodzie błonnika pokarmowego, dzięki któremu szybko daje uczucie sytości, obniża stężenie cholesterolu i glukozy we krwi i reguluje pracę jelit. Włączenie jabłek do codziennej diety z pewnością pomoże nam złagodzić problemy trawienne, usprawni pracę przewodu pokarmowego i przyspieszy proces przemiany materii. Ponadto, pektyny mają zdolność do „wymiatania” z naszych jelit niestrawionych resztek pokarmu i innych szkodliwych substancji. Jedzenie zaledwie jednego jabłka dziennie może przyczynić się do poprawy mikroflory jelitowej, przyspieszy trawienie i zmniejszy ryzyko wystąpienia niektórych nowotworów… Zatem, codziennie jedno jabłuszko, na zdrowie!!!

 

GALERIA ZDJĘĆ - ROBIMY SOK JABŁKOWY

 

GALERIA ZDJĘĆ - PIECZEMY JABŁKA