PIECZONE ZIEMNIAKI PROSTO Z OGNISKA
Kornelia Przywara
Jak wiadomo – jesień to piękna pora roku mieniąca się wszystkimi kolorami. To pora roku, w której królują ziemniaki. .......
Jak wiadomo – jesień to piękna pora roku mieniąca się wszystkimi kolorami. To pora roku, w której królują ziemniaki. To pyszne warzywo jest zdrowe, pełne składników odżywczych i znajduje zastosowanie w wielu różnych potrawach. Można je przyrządzać na różne sposoby.
Jesień to również doskonała pora na ognisko. A ziemniaki z ogniska to dla wielu osób smak dzieciństwa. Jak to możliwe, że jedno z najbardziej pospolitych warzyw, zawsze w tle, nagle awansuje do roli pierwszoplanowej? Bo pieczony w ognisku ziemniak smakuje zupełnie inaczej niż kartofle z wody.
I właśnie o tym mogły się przekonać przedszkolaki z grupy I i VI . Korzystając z pięknej jesiennej słonecznej pogody i ciesząc się ostatnimi ciepłymi dniami jesieni miło spędziły czas w ogrodzie. Rozpalone ognisko było niecodzienną atrakcją dla dzieci, a także okazją do spróbowania smaku pieczonego ziemniaka.