PROJEKT WITAMINKI - KALAFIOROWE WYZWANIE
Marta Pieja
27 marca dzieci z grupy IV zrealizowały kolejne wyzwanie z ogólnopolskiego projektu „Witaminki" organizowanego przez miesięcznik „Bliżej Przedszkola". Tym razem bohaterem był Kalafior Kostek....
Dzieci miały możliwość dotknięcia, powąchania i przyjrzenia się kalafiorowi.
Dowiedziały się, że kalafior może być nie tylko biały, ale także fioletowy lub pomarańczowy. Jest on odmianą kapusty, a jego część jadalna to kwiat. Przekrojony kalafior przypomina drzewo. Jakie właściwości zdrowotne ma kalafior? Już mała porcja kalafiora zawiera całe dobrodziejstwo składników odżywczych wspomagających organizm. Obfituje w: wapń, magnez, fosfor, potas, witaminę C, kwas foliowy, kwas pantotenowy, witaminę B6, witaminę K. Kalafior wyśmienicie smakuje chrupany na surowo – zarówno różyczki, jak i „kaczan”. Jest nieodzownym dodatkiem w zupie jarzynowej oraz głównym składnikiem zupy kalafiorowej (można ją zblendować i stworzyć smakowitą zupę – krem). Kalafior, za jego łagodny smak, polubić powinny dzieci, które warto zachęcać do próbowania warzyw pod różnymi postaciami.
Podczas obiadu przedszkolaki zajadały kalafiora w pożywnej zupie kalafiorowej, do której samodzielnie oddzielały różyczki kalafiora.
Dzieci wykonały również pracę plastyczną „ Kalafior Kostek”.
Tańczyły do piosenki "Kalafior Kostek”.
Taka aktywność ruchowa pozwoliła dzieciom na lepsze zapamiętanie wyglądu kalafiora oraz nawiązała do zdrowego stylu życia, który łączy zdrowe jedzenie z aktywnością fizyczną.