OD MARCHEWKI DO SŁOIKA - JESIENNE EKSPERYMENTY PRZEDSZKOLAKÓW - GRUPA I

11 godzin temu

Maria Setera

Jesień to wyjątkowy czas w przedszkolu – pełen kolorów, zapachów i smaków. W grupie 3-latków z radością realizowaliśmy tematykę „Jesień w sadzie i w ogrodzie”, odkrywając bogactwo darów, jakie niesie ze sobą ta pora roku ...


Celem naszych zajęć było poszerzanie wiedzy dzieci na temat sezonowych warzyw i owoców, ich znaczenia dla zdrowia, a także zapoznanie z pracami związanymi z jesiennym zbieraniem plonów. Dzięki różnorodnym aktywnościom najmłodsi mogli doświadczać jesieni wszystkimi zmysłami. Dzieci brały udział w: zabawach sensorycznych, podczas których poznawały zapachy, smaki i faktury owoców oraz warzyw, działaniach matematycznych, takich jak segregowanie warzyw według kształtu i koloru oraz liczenie ich, aktywnościach plastycznych–  malowały jabłka i gruszki, spacerach  podczas których obserwowały zmieniającą się przyrodę i uczyły się rozpoznawać jesienne dary natury.

Ciekawym doświadczeniem okazała się  zabawa badawcza „Sok warzywny, sok owocowy” . Przedszkolakom został zaprezentowany proces wyciskania soku z wykorzystaniem sokowirówki. Dzieci z zaciekawieniem śledziły pracę tego urządzenia. Powstał sok z marchwi, jabłek oraz z dodatkiem kilku liści selera. W trakcie zajęć nauczyciel zwracał uwagę na zasady bezpieczeństwa podczas korzystania z urządzeń elektrycznych. Zwieńczeniem tej aktywności była zabawa badawcza „Degustacja soku”. Dzieci próbowały  soku, określały jego smak, kolor, konsystencję oraz dzieliły się swoimi wrażeniami. Dla wielu z nich było to pierwsze doświadczenie z tak naturalnie przygotowanym napojem.

Szczególnym zainteresowaniem cieszył się projekt „Skarby w słoikach, w ramach którego przedszkolaki urządziły własną spiżarnię. Podczas zabawy badawczej „Ogórek kiszony” dzieci miały okazję porównać ogórki świeże i kiszone – smakowały, wąchały i dotykały, ucząc się przy tym rozpoznawania różnic. Następnie z pomocą nauczyciela przygotowały ogórki do kiszenia. Wkładały do słoika umyte ogórki, czosnek, koper, chrzan i sól, a po zalaniu wodą, szczelnie go zamknęły. Gotowy słoik został ustawiony w kąciku przyrodniczym, gdzie dzieci będą mogły obserwować proces kiszenia.

Dzięki takim zajęciom dzieci nie tylko rozwijają swoje zmysły, uczą się współpracy i samodzielności, ale przede wszystkim zdobywają wiedzę o otaczającym je świecie w sposób ciekawy, angażujący i dostosowany do ich wieku. Jesień w naszej grupie była naprawdę wyjątkowa – pełna smaków, zapachów i cennych odkryć!

FOTORELACJA - KLIKNIJ W ZDJĘCIE